Vinogradi

Ni še dolgo tega, ko bi lahko živeli le od tega, kar smo pridelali doma. Bilo je žita in krompirja, sadja in zelenjave, jajc in mesa ... Vino je bilo vedno prisotno, vendar je vinogradništvo šele v drugi polovici prejšnjega stoletja začelo postajati prevladujoča dejavnost. Ob postopnem opuščanju senožeti in njiv smo začeli urejati nove vinograde.
Načini vzgoje vinske trte so se z leti spreminjali, odbrali pa smo tiste, za katere smo prepričani, da dajo najvišjo možno kakovost grozdja in s tem vina. Danes vežemo trte na enojni guyot, na hektar imamo približno 5.000 trsov in zagovarjamo nizko obremenitev. Sodobna mehanizacija olajšuje delo, vendar najpomembnejša dela, med katera štejemo tudi trgatev, opravimo ročno.
Donos se suče med 35 in 40 hektolitri na hektar, kar pomeni, da vsaka posamezna trta botruje eni steklenici vina. Večina vinogradov – skupaj obdelujemo 7 ha – je v bližini domačije, vendar imamo tudi bolj oddaljene. S pravilno izbiro sort za posamezne lege lahko dosežemo vrhunsko kakovost tako pri rdečih kot belih sortah. Najprimernejše lege za bele sorte so: Breg, Podpč, Ronk in Pod hišo, za rdeče pa Pri Reki in Hruševlje.