Sveža vina

Vse grozdje je ročno trgano in kar najhitreje pripeljano v klet. Pri belih sortah kratki maceraciji sledi stiskanje in vrenje na selekcioniranih kvasovkah. Ko se živahno brbotanje umiri, vino prvič pretočimo in ga pustimo na finih drožeh do maja. Drugi pretok je dejansko že priprava na stekleničenje in vino je konec poletja zrelo za trg.
Pri rdečih sortah traja maceracija s fermentacijo teden dni. Po stiskanju se vrenje zaključi v posodah iz nerjavečega jekla, sledi prvi pretok in eno leto zorenja. Vino stekleničimo dobro leto po trgatvi, steklenice pa ostanejo v domači kleti vsaj še pol leta, preden jih namenimo kupcem.

Sivi pinot 2009

Rdečkasti odtenki ga izdajajo. Še bolj opojne vonjave zrelega sadja in zelišč. V ustih širok, z dolgim in kompleksnim pookusom. Močno vino za krepko hrano, bolj primeren za mesne kot zelenjavne jedi. Kje še pripravljajo kapunovo juho?

Vinorodni okoliš: Brda, Slovenija
Vinogradi: Pri Hiši, Pod Hišo
Starost vinogradov: 15–20 let
Pridelek: 40 hl/ha
Tla: opoka
Trgatev: Ročna, začetek septembra
Vinifikacija: Maceracija 4 ure pri 16°C, stiskanje s pnevmatsko stiskalnico, fermentacija v inox posodah, kjer zori vino še 8 mesecev na finih drožeh
Alkohol: 13,5 % vol.
Sladkor: 1,6 g/l
Skupne kisline: 5,4 g/l