Sveža vina

Vse grozdje je ročno trgano in kar najhitreje pripeljano v klet. Pri belih sortah kratki maceraciji sledi stiskanje in vrenje na selekcioniranih kvasovkah. Ko se živahno brbotanje umiri, vino prvič pretočimo in ga pustimo na finih drožeh do maja. Drugi pretok je dejansko že priprava na stekleničenje in vino je konec poletja zrelo za trg.
Pri rdečih sortah traja maceracija s fermentacijo teden dni. Po stiskanju se vrenje zaključi v posodah iz nerjavečega jekla, sledi prvi pretok in eno leto zorenja. Vino stekleničimo dobro leto po trgatvi, steklenice pa ostanejo v domači kleti vsaj še pol leta, preden jih namenimo kupcem.

Sauvignon 2009

Nezgrešljiv vonj bezgovega drevesa v cvetu je prizemljen s svežino trav in zelišč, v ustih podkrepljen z mineralnostjo. Mlad kozji sir je njegov najboljši partner, ne brani pa se niti zelenjavnih jedi, belega mesa in še posebej rib.

Vinorodni okoliš: Brda, Slovenija
Vinogradi: Podpč
Starost vinogradov: 20 let
Pridelek: 40 hl/ha
Tla: opoka
Trgatev: ročna, začetek septembra
Vinifikacija: Maceracija 6 ur pri 16°C, stiskanje s pnevmatsko stiskalnico, fermentacija v inox posodah, kjer vino zori še 8 mesecev na finih drožeh
Alkohol: 13,0 % vol.
Sladkor: 1,6 g/l
Skupne kisline: 5,5 g/l