Sveža vina

Vse grozdje je ročno trgano in kar najhitreje pripeljano v klet. Pri belih sortah kratki maceraciji sledi stiskanje in vrenje na selekcioniranih kvasovkah. Ko se živahno brbotanje umiri, vino prvič pretočimo in ga pustimo na finih drožeh do maja. Drugi pretok je dejansko že priprava na stekleničenje in vino je konec poletja zrelo za trg.
Pri rdečih sortah traja maceracija s fermentacijo teden dni. Po stiskanju se vrenje zaključi v posodah iz nerjavečega jekla, sledi prvi pretok in eno leto zorenja. Vino stekleničimo dobro leto po trgatvi, steklenice pa ostanejo v domači kleti vsaj še pol leta, preden jih namenimo kupcem.

Rebula 2009

Kot pomlad v kozarcu. Nežna, vendar odločna. S popolnim ravnovesjem med kislino, alkoholom in minerali. Privlačna, vendar nevsiljiva sadnost. Prava princeska z značajskimi potezami kraljice. Sveža je nezamenljiva za zdravice in tek zbujajoče predjedi.

Vinorodni okoliš: Brda, Slovenija
Vinogradi: Ronk, Pod hišo, Breg
Starost vinogradov: 30–40 let
Pridelek: 40 hl/ha
Tla: opoka
Trgatev: ročna, konec septembra, začetek oktobra
Vinifikacija: Maceracija 12 ur pri 16°C, stiskanje s pnevmatsko stiskalnico, fermentacija v inox posodah, kjer zori vino še 8 mesecev na finih drožeh.
Alkohol: 12,5 % vol.
Sladkor: 1,3 g/l
Skupne kisline: 5,5 g/l