Zrela vina

Zrela vina so največji izziv za vsakega vinarja. V vinogradih mora odbrati najbolj ugodne lege za posamezno sorto, počakati, da so trte dovolj stare, da se njihova rodnost umiri, upati na ugodne vremenske pogoje in nato pokazati še vse svoje kletarske veščine. Pri nas smo se odločili za dve zvrsti, belo in rdečo. Pripravljamo ju iz sort, ki vsaka zase da odlična vina, skupaj pa oblikujejo zmagovito združbo.

Maria Nevea 2006

Z eno besedo: poletje. Opojnost najbolj vročih dni, ko krščanski svet slavi Marijo Snežno (5. avgust), se zrcali tako v cvetici kot okusu tega krepkega vina. Sadne note so izrazite, kvasovke so pustile prijetno noto kruhove skorje, zorenje v lesu je dalo vinu potrebno širino, vendar ne na račun svežine. Vino za velike priložnosti in jedi, pri katerih si kuhar lahko da duška z začimbami, zelišči in dišavnicami.

Sestava: Rebula 40%, Chardonnay 30%, Sivi Pinot 30%
Vinorodni okoliš: Brda, Slovenija
Vinogradi: Ronk, Breg, Hruševlje, Pri Hiši
Starost vinogradov: 30–40 let
Pridelek: 30 hl/ha
Tla: opoka
Trgatev: ročna, Rebula-začetek oktobra, Chardonnay-sredina septembra, Sivi Pinot-začetek septembra.
Vinifikacija: Predelava poteka ločeno po sortah. 24 urni maceraciji pri 18°C sledi stiskanje s pnevmatsko stiskalnico nato fermentacija v inox posodah,prvi pretok po končani fermentaciji,nato vino zori še deset mesecev na finih drožeh. Po drugem pretoku gre vino za eno leto v velike hrastove sode,nakar poiščemo prava razmerja pri združevanju vina in jim dovolimo,da si v sodu še nekaj časa nabirajo kondicijo preden jih stekleničimo.
Alkohol: 14,0 % vol.
Sladkor: 3,0 g/l
Skupne kisline: 5,5 g/l