Sveža vina

Vse grozdje je ročno trgano in kar najhitreje pripeljano v klet. Pri belih sortah kratki maceraciji sledi stiskanje in vrenje na selekcioniranih kvasovkah. Ko se živahno brbotanje umiri, vino prvič pretočimo in ga pustimo na finih drožeh do maja. Drugi pretok je dejansko že priprava na stekleničenje in vino je konec poletja zrelo za trg.
Pri rdečih sortah traja maceracija s fermentacijo teden dni. Po stiskanju se vrenje zaključi v posodah iz nerjavečega jekla, sledi prvi pretok in eno leto zorenja. Vino stekleničimo dobro leto po trgatvi, steklenice pa ostanejo v domači kleti vsaj še pol leta, preden jih namenimo kupcem.

Merlot 2009

Briški terroir mu je pisan na kožo: redkokje lahko razvije tako eleganco, kot prav pri nas. V cvetici prevladujejo mehke sadne note jagodičevja, višnje, slive, ki jim družbo delajo zeliščni odtenki (meta, lovor, čajevec), z zorenjem pa začno izstopati topli okusi karamela, melase, čokolade... Naravni zaveznik mesa na žaru.

Vinorodni okoliš: Brda, Slovenija
Vinogradi: Njiva pri Reki, Breg
Starost vinogradov: 15–30 let
Pridelek: 40 hl/ha
Tla: opoka, peščenjak
Trgatev: ročna, konec septembra
Vinifikacija: maceracija s fermentacijo teden dni, ročno potapljanje klobuka ves čas maceracije. Po stiskanju s pnevmatsko stiskalnico se fermentacija zaključi v inox posodah, kjer vino zori še 12 mesecev.
Alkohol: 13,0 % vol.
Sladkor: 0,4 g/l
Skupne kisline: 5,5 g/l