Sveža vina

Vse grozdje je ročno trgano in kar najhitreje pripeljano v klet. Pri belih sortah kratki maceraciji sledi stiskanje in vrenje na selekcioniranih kvasovkah. Ko se živahno brbotanje umiri, vino prvič pretočimo in ga pustimo na finih drožeh do maja. Drugi pretok je dejansko že priprava na stekleničenje in vino je konec poletja zrelo za trg.
Pri rdečih sortah traja maceracija s fermentacijo teden dni. Po stiskanju se vrenje zaključi v posodah iz nerjavečega jekla, sledi prvi pretok in eno leto zorenja. Vino stekleničimo dobro leto po trgatvi, steklenice pa ostanejo v domači kleti vsaj še pol leta, preden jih namenimo kupcem.

Cabernet sauvignon 2009

Ljubi sonce. Obilje sonca. Takrat lahko razvije ves svoj sadni potencial, čeprav domačinom njegov vonj najprej prikliče v spomin slivovo marmelado. Pri manjši zrelosti zasledimo vonj po zeliščih (menta) in začimbah (zeleni poper). Odlikujejo ga uglajeni tanini. Sorazmerno hitro doseže lepo pitnost, ki pride še zlasti do izraza ob druženju z zrezkom v poprovi omaki, odojkom na žaru in polnomastnimi siri.

Vinorodni okoliš: Brda, Slovenija
Vinogradi: Hruševlje
Starost vinogradov: 15 let
Pridelek: 35 hl/ha
Tla: opoka
Trgatev: ročna, začetek oktobra
Vinifikacija: Maceracija s fermentacijo teden dni,ročno potapljanje klobuka ves čas maceracije. Po stiskanju s pnevmatsko stiskalnico se fermentacija zaključi v inox posodah, kjer vino zori še 12 mesecev.
Alkohol: 12,5 % vol.
Sladkor: 1,7 g/l
Skupne kisline: 5,0 g/l