Zrela vina

Zrela vina so največji izziv za vsakega vinarja. V vinogradih mora odbrati najbolj ugodne lege za posamezno sorto, počakati, da so trte dovolj stare, da se njihova rodnost umiri, upati na ugodne vremenske pogoje in nato pokazati še vse svoje kletarske veščine. Pri nas smo se odločili za dve zvrsti, belo in rdečo. Pripravljamo ju iz sort, ki vsaka zase da odlična vina, skupaj pa oblikujejo zmagovito združbo.

Črno 2003

Zrelo vino, ki še ni reklo zadnje besede. Tanini uglajeni, vonj in okus zrelega sadja, karameliziranih sladkorjev z odtenki tobaka in čokolade, vendar tudi še primesi mete, evkaliptusa, smole. Idealno za spremljanje dolgih večerov ob odprtem ognjišču, na katerem se kuha polenta. In potem dolgo v noč uživati ob še topli polenti, zrelem planinskem siru in kozarčku vina...

Sestava: Merlot 70 %, Cabernet Sauvignon 30 %
Vinorodni okoliš: Brda, Slovenija
Vinogradi: Pri Reki, Hruševlje
Starost vinogradov: 15–40 let
Pridelek: 30 hl/ha
Tla: opoka, peščenjak
Trgatev: ročna, začetek oktobra
Vinifikacija: po sortah ločena tridesetdnevna maceracija, ročno potapljanje klobuka ves čas fermentacije, sledi stiskanje s pnevmatsko stiskalnico in nato počivanje deset mesecev v inox posodah, zatem pa še zorenje nadaljnih 24 mesecev v velikih hrastovih sodih. Združeno vino pretočimo v inox posode in po enem letu napolnimo v steklenice.
Alkohol: 13,5 % vol.
Sladkor: 1,0 g/l
Skupne kisline: 5,6 g/l