Sveža vina

Vse grozdje je ročno trgano in kar najhitreje pripeljano v klet. Pri belih sortah kratki maceraciji sledi stiskanje in vrenje na selekcioniranih kvasovkah. Ko se živahno brbotanje umiri, vino prvič pretočimo in ga pustimo na finih drožeh do maja. Drugi pretok je dejansko že priprava na stekleničenje in vino je konec poletja zrelo za trg.
Pri rdečih sortah traja maceracija s fermentacijo teden dni. Po stiskanju se vrenje zaključi v posodah iz nerjavečega jekla, sledi prvi pretok in eno leto zorenja. Vino stekleničimo dobro leto po trgatvi, steklenice pa ostanejo v domači kleti vsaj še pol leta, preden jih namenimo kupcem.

Chardonnay 2009

Vino z mačjimi lastnostmi: ima sedem življenj, vedno pade na noge, tako se zna dobrikati, da ga vsakdo zlahka vzljubi. Odlikuje ga bogata cvetica, v kateri zaznamo predvsem zrelo sadje in kruhovo skorjo. Poudarjena mineralnost kliče po jedeh polnega okusa kot so jurčki na žaru, morsko cvrtje, belo meso na žaru ...

Vinorodni okoliš: Brda, Slovenija
Vinogradi: Hruševlje, Pod Hišo
Starost vinogradov: 20–25 let
Pridelek: 35 hl/ha
Tla: opoka
Trgatev: ročna, sredina septembra
Vinifikacija: maceracija 6 ur pri 16°C, stiskanje s pnevmatsko stiskalnico, fermentacija v inox posodah, kjer vino zori še 8 mesecev na finih drožeh.
Alkohol: 14,0 % vol.
Sladkor: 2,2 g/l
Skupne kisline: 5,3 g/l